Bonisimo
annonce:
Brugere online: 0
Gæster online: 946
Antal opskrifter: 90
Du er her: Forside > Tapas
Vis forrige
Dadler svøbt i bacon Champiñones con jamón Filetillos Fyldte æg
Vis næste

Opskrifter - Tapas

I Spanien er det almindeligt at gå ud og spise tapas enten før frokost eller før aftensmaden. I Spanien er tapas ikke en ret i sig selv, men kun en lille tallerken med et par mundfulde mad som man får til en øl eller et glas vin. For det meste betaler man ikke ekstra for at få en tapa, og det er heller ikke altid man selv kan bestemme hvad man vil have.

Der er mange forskellige bud på deres oprindelse, men der er vist ingen der er helt sikre på hvordan fænomenet opstod.

Tapa betyder låg, og derfor er der mange der mener at det opstod ved at bartendere lagde et lille låg af brød på glasset for at holde fluer og støv ude. Denne tradition skulle så have udviklet sig ved at der også blev lagt skinke, ost eller pølse ovenpå brødet, for til sidst at blive det vi kender idag.

En anden historie siger at fænomenet tapas opstod da kong Alfonso d. 10. også kaldet "den vise" var blevet syg. Kong Alfonso d. 10. levede i det 13. århundrede, og historien siger at han var blevet ordineret af sin læge at indtage vin for at komme sig over sygdommen. Men for ikke at blive for fuld skulle han desuden sørge for at spise små bidder mad til hver slurk vin. Da kongen efterfølgende blev rask skulle han så efter sigende have beordret alle serveringssteder i Castilla at servere en lille bid mad til alle drikkevarer der blev serveret.

En tredje legende fortæller at tapas blev indført for at undgå at fulde kuske skulle køre galt med deres hestevogne, hvilket på tidspunktet var et stigende problem.

Og dette er bare nogle af historierne omkring oprindelsen af tapas. Vi finder det også passende at fortælle hvad tapas IKKE er. I Danmark ser man gentagne gange at cafeer serverer både hummus og græske oliven som tapas. Selvom begge dele sikkert smager udemærket, så er det altså ikke helt i den rigtige ånd hvis I spørger os. I Spanien betaler man også sjældent for sine tapas, noget man kunne ønske også gjorde sig gældende i Danmark.

Herunder finder du en liste over samtlige opskrifter i denne kategori. Du kan klikke på den røde pil for at se en kort beskrivelse af hver opskrift.

Dadler svøbt i bacon
Dadler svøbt i baconDadler svøbt i bacon er en ret der stammer fra Alicante regionen i Spanien.
Champiñones con jamón
Champiñones con jamónChampiñones con jamón er endnu en spansk tapas klassiker.
Filetillos
FiletillosFiletillos er små tynde stykker kød der marineres i en hvidløgsmarinade og lynsteges på grillpanden.
Huevos rellenos (fyldte æg)
Fyldte ægHuevos rellenos betyder fyldte æg, og er endnu en spansk tapas klassiker.
Ensaladilla rusa
Ensaladilla rusaensaladilla rusa betyder på spansk en lille russisk salat, og er en af de tapas man oftest ser på repetoiret på de spanske barer.
Carne con tomate
Carne con tomateCarne con tomate betyder i al sin enkelthed kød med tomat, og er en meget udbredt tapa i Spanien.
Calamares rebozados (blæksprutteringe)
BlæksprutteringeCalamares rebozados er i al sin enkelthed blæksprutteringe som dyppes i en beignetdej og steges sprøde.
Chorizo a la plancha
ChorizoDette er vel ikke så meget en opskrift som det er et forslag til noget simpelt og super lækkert du kan servere som tapas.
Pisto con pulpo
Pisto con pulpoPisto er en spansk grøntsagsret med aubergine, tomater, løg, hvidløg, røde og grønne pebre. I denne udgave af retten tilføjer vi nogle friske stykker blæksprutte for at give retten lidt ekstra bid.
Croquetas
Croquetas med salat og brød tilCroquetas er en af vores yndlingstapas.
Tortilla española
Tortilla españolaDenne ret fås ofte som tapa i spanien med et stykke brød til. Man kan også bruge den som tilbehør eller kold i en sandwich.
  © Bonísimo 2014. Tekst, billeder og grafik på denne side tilhører Bonísimo.